I’m an enthusiastic and inquisitive designer who enjoys seeking out unique design opportunities and resolving them with problem solving creativity....

The Energy Chamber is an affordable and contemporary wellness space to support creative industries. With a focus on energising as well as relaxing, the concept aims to challenge current spa design to create an environment which is accessible to all and encourages people to enjoy more solitude in their lives. Using multi-sensory design techniques to deal with the issue of burn out and encourage expansive thinking. As research increasingly reveals that the daily cacophony of modern life can be harmful to our well-being, the design world is responding by encouraging humans to enjoy a little silence.

This was a collaborative project with fellow designer Monique Crook, who designed the flexible workspace environment called ‘The Generating Chamber’ which support those in creative industries.

Built in 1896, Shoreditch Electric Light Station was constructed to power the local area by generating electricity from steam, which was created from burning rubbish. However, in 1933 Battersea Power Plant was built and used to power the area. After this the building lived on as a municipal depot up until it eventually became derelict. In 1994, the building was given a new lease of life and was converted into the National Centre for Circus Arts.

Design inspiration was taken from the heart of the building’s history, electrical energy. Using the fragmented parts of electricity and energy to create flow and recentre customers. The overall aesthetic is quite industrial and raw, creating the idea that taking time to relax should be a fundamental, no-frills part of our life.

The main chamber/reception area fuses together the inspiration of the flow of energy, dissipated/fragmented energy and water mixing with electricity. Taking a blue and rust colour palette from the colours of wires and electricity when mixed with water. Also featuring a bespoke reception desk and ceiling display which creates the idea of never-ending flow. Movement around the chamber has been designed in a way that members can navigate in a continuous circle, to represent the continuous flow of energy.

For the pools and lounges, there are two distinct areas. One for energising and one for expansive thinking by using colours, smells, sounds and materials which aid both mindsets. With one of the key design features for the pool being a swim through arch, whereby members can swim between each section of the pool.

Give this some love

The Energy Chamber is an affordable and contemporary wellness space to support creative industries. With a focus on energising as well as relaxing, the concept aims to challenge current spa design to create an environment which is accessible to all and encourages people to enjoy more solitude in their lives. Using multi-sensory design techniques to deal with the issue of burn out and encourage expansive thinking. As research increasingly reveals that the daily cacophony of modern life can be harmful to our well-being, the design world is responding by encouraging humans to enjoy a little silence.

This was a collaborative project with fellow designer Monique Crook, who designed the flexible workspace environment called ‘The Generating Chamber’ which support those in creative industries.

Built in 1896, Shoreditch Electric Light Station was constructed to power the local area by generating electricity from steam, which was created from burning rubbish. However, in 1933 Battersea Power Plant was built and used to power the area. After this the building lived on as a municipal depot up until it eventually became derelict. In 1994, the building was given a new lease of life and was converted into the National Centre for Circus Arts.

Design inspiration was taken from the heart of the building’s history, electrical energy. Using the fragmented parts of electricity and energy to create flow and recentre customers. The overall aesthetic is quite industrial and raw, creating the idea that taking time to relax should be a fundamental, no-frills part of our life.

The main chamber/reception area fuses together the inspiration of the flow of energy, dissipated/fragmented energy and water mixing with electricity. Taking a blue and rust colour palette from the colours of wires and electricity when mixed with water. Also featuring a bespoke reception desk and ceiling display which creates the idea of never-ending flow. Movement around the chamber has been designed in a way that members can navigate in a continuous circle, to represent the continuous flow of energy.

For the pools and lounges, there are two distinct areas. One for energising and one for expansive thinking by using colours, smells, sounds and materials which aid both mindsets. With one of the key design features for the pool being a swim through arch, whereby members can swim between each section of the pool.

Give this some love

Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White Emma White