Hi, I am Caitlin. I like to think of myself as a creative designer who has a good attention to...

For my Final major project I have converted the Chichester Hotel (Old London Road, Wickford, SS11 8UE) into a Health and Wellbeing Programme called BORN (Beating Obesity Right Now) which is designed to run alongside the NHS, who will refer patients that meet a particular guideline of obesity whereby their health has been or will be affected. The aim of the program and the design of the space is to allow an elite and luxury experience for overweight/obese people to have an enjoyable time getting their health back on track and creating a comfortable and inclusive environment for them, avoiding prejudice opinions and abuse for example, obese or overweight people tend to avoid going to the gym for fear of being ridiculed and stared at especially as gyms currently tend be occupied by “instagramable” fitness fanatics and eliminating this will be more motivating for the participants as they will be in the same boat and thus, they will feel more comfortable and less self-conscious facing the initial stage of their journeys to combat their weight and health issues.

in making the programme a positive experience that the clients will be more likely to carry on after the program, which would in turn help both themselves and the strain that weight related health issues have on the NHS. The programme includes, mental health support in the way of a counselling space (one to one or group), accommodation for a set stay, affordable recipes through cooking lessons in a cooking work station space combined (in a linked L shape room) with a social dining space to create and eat healthy, balanced, nutritional and convenient meals.

There will be indoor and outdoor exercise spaces, for Yoga, meditation, dance classes and boot camp activities. There will be a luxury spa for swimming and a rewarding and relaxing experience after the hard work has been done to make the programme enjoyable and focus on all aspects of wellbeing including mindfullness and to give the target audience an experience they may not usually feel comfortable in (relaxing in a spa, or getting in a swimming pool).

I have shown three of the spaces from the proposed program, including the spa swimming pool. The indoor exercise space and the combined cooking work station and dining space. A lot of the design’s initial inspiration was taken from the Chichester Hotel’s exterior Grounds from the sheer amount of greenery and trees, including the Chichester Elm tree from the grounds history and combining the natural elements with the wooden period features inside the hotel with a contemporary and traditional country style balance.

The spa swimming pool space's design is influenced by changing shape and progression of positive change and is inspired by stones (pebbles) as both a natural element and material, but also metaphorically by losing stones in weight and changing shape and stones come in all different shapes and sizes. The pool's shape has an organic swirl jacuzzi section and stone shaped recesses in both the pool floor, wall finishes, to resemble the stone metaphor, but also shown in the ceiling details and wall designs there are a variety of different swirl shapes, also reminiscent of changing shape and organic natural shapes. The spa pool also has an autumnal colour pallet, combined with blue and white to reflect the NHS logo colours. In the dining space I have used different textured wooden wall panels to resemble similar textures reminiscent of healthy foods such as the texture of pineapple skin, I created an abstract wall feature to resemble fruits in a modern and contemporary style, while matching in the chairs with different fabrics relating to fruit such as small yellow spots on red fabric to resemble the strawberry.

The cooking space is linked to the dining space in a L shaped room separating both spaces into sections, and is inspired by the great british bake of and master chef with similar bespoke workstations, the design of this space is heavily wooden, with bespoke wooden wall features and a burnt orange and green colour palette to create an outdoors autumnal feel. The indoor exercise space is designed to be open and airy with skylights to bring the outside in with a feeling of freedom and there are no mirrors included in the design to avoid participants feeling self conscience and keeping the experience a positive one, aspects of the design are taken from nature materials, such as stone or wood and there are a variety of indoor plants to bring the outdoors inside.

Give this some love

10+

For my Final major project I have converted the Chichester Hotel (Old London Road, Wickford, SS11 8UE) into a Health and Wellbeing Programme called BORN (Beating Obesity Right Now) which is designed to run alongside the NHS, who will refer patients that meet a particular guideline of obesity whereby their health has been or will be affected. The aim of the program and the design of the space is to allow an elite and luxury experience for overweight/obese people to have an enjoyable time getting their health back on track and creating a comfortable and inclusive environment for them, avoiding prejudice opinions and abuse for example, obese or overweight people tend to avoid going to the gym for fear of being ridiculed and stared at especially as gyms currently tend be occupied by “instagramable” fitness fanatics and eliminating this will be more motivating for the participants as they will be in the same boat and thus, they will feel more comfortable and less self-conscious facing the initial stage of their journeys to combat their weight and health issues.

in making the programme a positive experience that the clients will be more likely to carry on after the program, which would in turn help both themselves and the strain that weight related health issues have on the NHS. The programme includes, mental health support in the way of a counselling space (one to one or group), accommodation for a set stay, affordable recipes through cooking lessons in a cooking work station space combined (in a linked L shape room) with a social dining space to create and eat healthy, balanced, nutritional and convenient meals.

There will be indoor and outdoor exercise spaces, for Yoga, meditation, dance classes and boot camp activities. There will be a luxury spa for swimming and a rewarding and relaxing experience after the hard work has been done to make the programme enjoyable and focus on all aspects of wellbeing including mindfullness and to give the target audience an experience they may not usually feel comfortable in (relaxing in a spa, or getting in a swimming pool).

I have shown three of the spaces from the proposed program, including the spa swimming pool. The indoor exercise space and the combined cooking work station and dining space. A lot of the design’s initial inspiration was taken from the Chichester Hotel’s exterior Grounds from the sheer amount of greenery and trees, including the Chichester Elm tree from the grounds history and combining the natural elements with the wooden period features inside the hotel with a contemporary and traditional country style balance.

The spa swimming pool space's design is influenced by changing shape and progression of positive change and is inspired by stones (pebbles) as both a natural element and material, but also metaphorically by losing stones in weight and changing shape and stones come in all different shapes and sizes. The pool's shape has an organic swirl jacuzzi section and stone shaped recesses in both the pool floor, wall finishes, to resemble the stone metaphor, but also shown in the ceiling details and wall designs there are a variety of different swirl shapes, also reminiscent of changing shape and organic natural shapes. The spa pool also has an autumnal colour pallet, combined with blue and white to reflect the NHS logo colours. In the dining space I have used different textured wooden wall panels to resemble similar textures reminiscent of healthy foods such as the texture of pineapple skin, I created an abstract wall feature to resemble fruits in a modern and contemporary style, while matching in the chairs with different fabrics relating to fruit such as small yellow spots on red fabric to resemble the strawberry.

The cooking space is linked to the dining space in a L shaped room separating both spaces into sections, and is inspired by the great british bake of and master chef with similar bespoke workstations, the design of this space is heavily wooden, with bespoke wooden wall features and a burnt orange and green colour palette to create an outdoors autumnal feel. The indoor exercise space is designed to be open and airy with skylights to bring the outside in with a feeling of freedom and there are no mirrors included in the design to avoid participants feeling self conscience and keeping the experience a positive one, aspects of the design are taken from nature materials, such as stone or wood and there are a variety of indoor plants to bring the outdoors inside.

Give this some love

10+
Caitlin Johnson Caitlin Johnson Caitlin Johnson Caitlin Johnson Caitlin Johnson Caitlin Johnson Caitlin Johnson Caitlin Johnson Caitlin Johnson Caitlin Johnson Caitlin Johnson Caitlin Johnson Caitlin Johnson Caitlin Johnson Caitlin Johnson Caitlin Johnson Caitlin Johnson Caitlin Johnson Caitlin Johnson Caitlin Johnson Caitlin Johnson Caitlin Johnson Caitlin Johnson Caitlin Johnson Caitlin Johnson Caitlin Johnson Caitlin Johnson